Историята на Свети Валентин

list In: Други

Историята на Свети Валентин и историята на нейния покровител е забулена в мистерия. Знаем, че февруари отдавна се празнува като месец на романтиката и че денят на Свети Валентин, както го познаваме днес, съдържа остатъци както от християнската, така и от древноримската традиция. Но кой е бил Свети Валентин и как се свърза с този древен обред?

Католическата църква признава поне трима различни светии на име Валентин, като всички са били мъченици. Една легенда твърди, че Валентин е бил свещеник, който е служил през третия век в Рим. Когато император Клавдий II решава, че самотните мъже са по-добри войници от онези със съпруги и семейства, той забранява брака за млади мъже. Валентин, осъзнавайки несправедливостта на постановлението, се противопоставя на Клавдий и продължава да сключва тайно бракове за млади влюбени. Когато действията на Валентин били открити, Клавдий заповядва да бъде убит. Въпреки че истината зад легендите за Свети Валентин е мътна, всички истории подчертават неговата привлекателност като симпатична, героична и най-важното романтична фигура. До Средновековието, може би благодарение на тази репутация, Валентин се превръща в един от най-популярните светци в Англия и Франция.

Луперкалия оцелява през първоначалния възход на християнството, но е обявена извън закона, тъй като се смята за „нехристиянска“ - в края на V век, когато папа Геласий обявява 14 февруари за Свети Валентин. Едва много по-късно обаче денят окончателно се свързва с любовта. По време на Средновековието във Франция и Англия често се е смятало, че 14 февруари е началото на брачния сезон на птиците, което добави към идеята, че средата на Свети Валентин трябва да бъде ден за романтика. Английският поет Джефри Чосър е първият, който записва Деня на Свети Валентин като ден на романтично тържество в стихотворението си „Парламентът на бедняците“ от 1375 г., пише „ Това беше изпратено в деня на Свети Валентин".

Поздравите за Свети Валентин са били популярни още през Средновековието, въпреки че надписваните Валентинки започват да се появяват едва след 1400 г. Най-старият известен Валентин, който все още съществува днес, е стихотворение, написано през 1415 г. от Чарлз, херцог на Орлеан, на жена си, докато той е затворен в Лондонската кула след залавянето му в битката при Агинкур. (Поздравът вече е част от колекцията ръкописи на Британската библиотека в Лондон, Англия.) 

Типични поздрави за Свети Валентин

Към средата на 18-ти век е било обичайно приятелите и любителите на всички социални класи да обменят малки знаци на обич или ръкописни бележки, а към 1900 г. печатните карти започнали да заменят писмените писма поради подобренията в технологията за печат. Готовите карти са били лесен начин за хората да изразят емоциите си във време, когато прякото изразяване на чувствата е било обезкуражено. По-евтините пощенски ставки също са допринесли за увеличаване на популярността на изпращането на поздравления за Свети Валентин.

Остави коментар

Моля имайте предвид, че коментарите първо трябва да бъдат одобрени преди да бъдат официалто публикувани
Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота January February March April May June July August September October November December